Een prachtig pand

Bethlehem-pand-LRHet hospice is gevestigd in het prachtig gelegen voormalige klooster ‘Huize Bethlehem’ aan de St. Anthoniusplaats, een klein besloten plein, in het oude centrum van Nijmegen.
Het pand is van buiten en binnen gemeentelijk monument.

Mogelijk behoren onderdelen van het pand nog tot het Heilig Geesthuis dat in 1324 voor het eerst wordt genoemd en tot 1592 functioneerde als hospitaal en armenhuis. Het pand was eigendom van de Broederschap van de H. Geest, die aan de St. Anthoniusplaats ook een kapel en meerdere huizen beheerden. Het pand ondergaat een functiewijziging en wordt particulier woonhuis.

In 1927 krijgt het pand opnieuw een religieuze functie. Het pand is aangekocht door de Orde der Dominicanessen van het Allerheiligst Sacrament. De zusters laten het huis in 1927 verbouwen door de Nijmeegse architect Charles Estourgie in een stijl, die invloeden vertoont van de Amsterdamse school. Het pand krijgt de naam Huize Bethlehem.

In 2003 wordt het pand verbouwd door de architect Paul van Honthem en 16 mei 2003 wordt de eerste gast opgenomen in hospice Bethlehem.

Lezing Hettie Pieterse

Kunsthistorica Hettie Peterse van de gemeente Nijmegen geldt als een autoriteit op het gebied van Nijmeegse monumenten, in het bijzonder Huize Bethlehem. Tijdens de Vriendendag 2013 verraste ze de Vrienden met een lezing over de bijzondere historie van het klooster dat zo fraai boven Holland Casino aan de Waalkade uittorent. Zo sprak ze over de middeleeuwse kelders, de bouwhistorische vondsten en de kleurrijke personen die in de loop der eeuwen met het gebouw verbonden waren. Klik hier voor de Lezing van Hettie Peterse.

bron: Huize bethlehem Bouwhistorische opnamen juni 2001
Hettie Peterse en Thieu Knibbeler

Een medewerker vertelt

Kim-driessen

Kim Driessen is de jongste verpleegkundige. Voor haar is elke dag in het hospice bijzonder. Lees verder

Extra

 Bethlehem-lezing 2017

"We sterven allemaal anders". Lezing door Bert Buizert van Stichting STEM.
Lees verder >>

Familie-appartement in Hospice Bethlehem gerealiseerd i.s.m. 9 Nijmeegse hoteliers

Lees verder >>

Film over Hospice Bethlehem

Een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken  Lees verder>>