‘Die betrokkenheid, het is ze nooit teveel.’

Een gast verteltEen van de gasten is de heer A.J. (Nol) Janssen (88 jaar), een geboren en getogen Nijmegenaar. Een week of zes geleden voorspelde zijn cardioloog dat zijn hart zo verzwakt was, dat verblijf in Hospice Bethlehem noodzakelijk werd.  ‘Een klap om zoiets te horen te krijgen’, vermeldt hij. Maar hij is er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Met een twinkel in de ogen prijst hij de aandacht die hem ten deel valt in het hospice. ‘Het gaat om die kleine extra dingetjes.’

“Twee kennissen van de kaartclub hebben hier gelegen. Zodoende kende ik het hospice al van binnen. Als Nijmegenaar kende ik de zusters Dominicanessen natuurlijk ook; wij noemden ze vroeger ‘de zusters van Hallo’. Vraag me niet waarom. Het laatste anderhalf jaar ben ik flink aan het kwakkelen gegaan. Een hersenbloeding, keer op keer longontstekingen; verschillende keren was het kantje-boord, maar ik heb gewoon een lijf van ijzer en herstelde telkens. Wel kwam mijn tot dan toe drukke leven plots tot stilstand en kwam ik meerdere malen in ziekenhuis en verpleeghuizen terecht. Als je dan hier komt, dan merk je het verschil meteen. Die betrokkenheid, hè, wat je ook vraagt, het is ze hier nooit teveel. Wat ze beloven, maken ze ook waar. Ik geef ze een 10! Ik kan gewoon niets dan complimenten bedenken.”

“Die betrokkenheid, hè, wat je ook vraagt, het is ze hier nooit teveel.”

“Ik ben bijna 55 jaar getrouwd geweest met een fijne vrouw. We hebben een zoon en een dochter en vijf kleinkinderen, met wie het contact heel goed is. Ik heb ruim 37 jaar gewerkt bij de gloeilampenfabriek Splendor, vooral als afdelingschef en ben altijd met plezier naar het werk gegaan. Zover ik weet, ben ik nog nooit een dag chagrijnig geweest, dat scheelt. Maar we hadden het gewoon goed. Al snel een autootje, een tent, fijn naar het Gardameer. Na mijn pensioneren hebben mijn vrouw en ik nog tien jaar met de caravan door Europa getrokken. Ik kijk met grote tevredenheid terug op mijn leven.”

Lees ook de verhalen van

Anneke van Megen: “Genieten van een eenvoudig leven”
Theo van de Gein: “Luchtige mensen zie ik hier het liefst”
Henk Baak: “Ik hoop hier nog zolang mogelijk te blijven”
Piet Langen: “Ik was er helemaal klaar voor”

Extra

 Bethlehem-lezing 2017

"We sterven allemaal anders". Lezing door Bert Buizert van Stichting STEM.
Lees verder >>

Familie-appartement in Hospice Bethlehem gerealiseerd i.s.m. 9 Nijmeegse hoteliers

Lees verder >>

Film over Hospice Bethlehem

Een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken  Lees verder>>